Korisni savjeti
Kada govorimo o planiranju kuhinje, uvijek je poželjno primenjivati pravila o funkcionalnosti na prijmer pravilna organizacija radnog ugla, koga čine sudopera, šporet i frižider sa slobodnim zonama između njih, omogućiće savršen tok radnog procesa.
Zone u kuhinji
Ako posmatramo kuhinju kao dinamičan prostor, možemo izvršiti podjelu na 5 zona, što se sa donje slike jasno vidi:
Zona namirnica
U ovoj zoni preporučljivo je čuvati potrošne namirnice kao što su: konzerve, pirinač, pasta, voće i povrće, itd. Takođe, centralni element ove zone treba da bude frižider.
Zona sudova
Ova zona je idealna za odlaganje raznog posuđa ( tanjiri, čaše i šolje ), kao i pribora za jelo.
Zona pranja
Karakteristični elementi ove zone su sudopera i mašina za pranje sudova, koje zbog zajedničke vodovodne instalacije moraju biti blizu jedna druge. U ovoj zoni je takodje preporučljivo čuvanje raznih sredstava za čišćenje, kao i kante za otpatke.
Zona pripreme
S obzirom da je frekventnost u ovoj zoni najveća, u njoj je najbolje čuvati stvari koje se najčešće koriste u pripremi hrane, kao što su razni začini, daske i noževi za sječenje, a takođe se na radnoj površini mogu smjestiti i manji kuhinjski aparati, kao što su toster, sokovnik, itd.
Zona kuvanja
Poslednja i najbitnija zona u kuhinji, treba da sadrži elemente kao što su šporet, rerna i mikrotalasna. Takođe u ovoj zoni je preporučljivo da se drži sav pribor za kuvanje i pečenje, kao što su: šerpe, lonci, tiganji, plehovi, itd
Poslednja i najbitnija zona u kuhinji, treba da sadrži elemente kao što su šporet, rerna i mikrotalasna. Takođe u ovoj zoni je preporučljivo da se drži sav pribor za kuvanje i pečenje, kao što su: šerpe, lonci, tiganji, plehovi, itd.
Raspored zona u odnosu na tip kuhinje
Ergonomske zone
Dobra ergonomija u kuhinji moze se ostvariti tako sto namirnice koje se najčešće koriste, treba odlagati na optimalnoj visini ( područje označeno naradžastom bojom), a namirnice koje su rjeđe u upotrebi, treba odlagati na dnu ili vrhu ( bijela zona ).
Radna visina
Idealna radna visina može se odrediti veoma lako, i to tako što razmak između radne ploče i laktova treba da bude 10-15 cm